Koulut
Nuukuusviikon viettäminen koulussa on mainio tapa opettaa kestävän kehityksen periaatteita elämyksellisellä tavalla.
Koulun tapahtumien ja arkisen toiminnan kehittämistä kestävämmäksi tukee kestävän kehityksen opas Keke koulussa. Opas kertoo tiiviisti koulujen kestävän kehityksen ohjelmatyöstä ja sisältää myös runsaasti käytännön ideoita ja toimintavinkkejä. Opas on tuotettu 4V-hankkeessa.
Nuukuusviikon yleisistä toimintaideoista löytyy vinkkejä myös kouluille.
AIEMPIEN VUOSIEN MATERIAALI
Vuoden 2009 verkkomateriaali liittyy matkapuhelinten tuotantoketjuun ja sen ongelmiin. Materiaaliin kuuluu opettajan opas. Materiaalin tuottivat makeITfair ja FinnWatch.
Vuoden 2008 opetusmateriaali on tuhti paketti kotitalouksien luonnonvarojen kulutuksesta. Materiaalia suositellaan ensisijaisesti lukioihin, aikuiskoulukseen sekä ammattikorkeakouluihin. Toki yläkoulutkin voivat hyödyntää kalvosarjaa omassa opetuksessaan.
Kalvosarja (3,5 MB)
Kalvosarjaan liittyvät taustatiedot (68 Kt)
Vuoden 2007 Onnea ostamatta -kalvosarjasta on tehty sekä
alakouluikäisille että yläkoulun oppilaille sopiva versio. Opetusmateriaalia voidaan käyttää soveltaen eri ikäryhmien opetuksessa.
MUITA MATERIAALEJA
- Motivan vinkkejä energian järkevään käyttöön ja säästämiseen kouluissa ja oppilaitoksissa.
- Kuluttajaviraston, Motivan ja Suomen luonnonsuojeluliiton yhteistyössä tekemät Neuvokkaat-elämäntaparoolipelikortit kaikenikäisille. Tarkoituksena on herättää pelaajat pohtimaan, mitä vaikutuksia erilaisilla elämäntavoilla on, sekä tutustuttaa pelaajat kestävän kuluttamisen periaatteisiin.
- HSY:n Fiksu vähentää jätettä -sivustolla on runsaasti tietoa, tarinoita, tehtäviä ja opetusmateriaaleja jätteiden synnyn ehkäisystä niin eskareille, koululaisille, opiskelijoille kuin henkilökunnalle.
- Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen, Turun kaupungin ympäristösuojelutoimiston ja ympäristöministeriön yhteistyössä tekemä Missä Keke luuraa? Kestävää kehitystä opettamaan? -materiaali. Käyttövalmiita opetuskokonaisuuksia etenkin yläasteen opettajille kestävistä kulutusvalinnoista, jätteen välttämisestä sekä ekotehokkuudesta. Tehtävät soveltuvat monin osin myös lukion opetukseen.
- Opetushallituksen Kestävän kehityksen verkkopalvelussa on paljon työkaluja ja toimintaideoita kestävän kehityksen opetukseen ja työhön.
- YTV:n, Kuluttajaviraston, Motivan ja Espoon energiasäästökeskuksen yhteinen Maapallopeli (suomeksi, ruotsiksi, englanniksi), jossa pelaaja tekee arkisia kulutusvalintoja ja saa palautetta niiden vaikutuksesta ympäristöön.
- Kirjallisuusluettelo Onnea ostamatta -teemasta kiinnostuneille. Saatavilla kirjastoista valtakunnallisesti.
Päivitetty: 5.4.2011