Ryhmätyötehtäviä
Seuraavaan on kerätty Kierrätysliikkeen ehkäisyneuvonnassa käytettyjä ryhmätyöideoita, joilla voi luennoilla tuoda esiin ehkäisyasioita käytännössä. Kaikki ideat ovat vapaasti käytettävissä, lainattavissa ja muunneltavissa.
Yhteiskäyttömahdollisuudet
Ota selvää etukäteen, tai ottakaa selvää ryhmissä esim. puhelimitse mitä yhteiskäyttömahdollisuuksia luentopaikkakunnalla on (Marttojen, Maa- ja kotitalousnaisten, Kierrätyskeskusten, kuntien nuorisotoimien ym. lainaamot jne.) Laina-astiastoista, hakettimista ja muista tuotteista voi sitten laatia listan edelleen jaettavaksi. Kunnan koulutoimen ja koulujen emäntien kanssa voi aloittaa neuvottelut koulun keittiövälineiden saamisesta järjestöjen yms. käyttöön viikonloppuisin ja iltaisin. Tarkempia ohjeita voit katsoa yhteiskäyttöoppaan kokoamisohjeista
Korjaus- ja huoltopalvelut, Korjaten kuntoon -tempaus
Luennolla voi joko jakaa tietoa alueen korjauspalveluista tai etsiä niitä yhdessä ryhmätyönä puhelinluettelosta. Löydetyistä eri alojen yrittäjistä voi sitten laatia listan edelleenkin jaettavaksi. Yksityisyrittäjien lisäksi korjauspalveluja tarjoavat ainakin kierrätyskeskukset.Tarkempia ohjeita voit katsoa korjaus- ja huoltopalveluoppaan kokoamisohjeista Jos kurssi on pidempiaikainen, voi sen lopuksi järjestää korjaus- ja kunnostustempauksen. Tempauksen järjestäjän ohjeet voi tilata ilmaiseksi Suomen luonnonsuojeluliitosta p. 09-228 081 tai lukea näiltä sivuilta: Korjaten kuntoon - järjestäjän opas. Esimerkiksi työttömien yhdistyksistä ja lähiseudun korjausalan ammattilaisista voi löytyä taitavaa väkeä neuvomaan ja ohjaamaan.
Ryhmätyönä voi myös käydä eri liikkeissä tarkastamassa takuuaika-, käyttöohje ja huolto-ohjetilannetta.
Tarvitsetko sitä todella?
Omistaminen ja tarpeet ovat tabuja, joita voisi pikkuhiljaa yrittää pyörittää auki. Luennolla problematiikkaa voisi valottaa esimerkiksi leikkimällä ympäristökasvattaja Riitta Nykäsen kehittämää leikkiä. Leikki menee näin: Jakaudutaan muutaman hengen ryhmiin. Ryhmissä kukin miettii kolme tavaraa, mistä ei missään tapauksessa voisi luopua ja kolme tavaraa, jotka voitaisiin kieltää vaikka heti. Ryhmät yrittävät sitten päästä demokraattiseen päätökseen kiellettävistä tai rajoitettavista asioista. Leikkiessä huomaa helposti, että tärkeät asiat ovat monelle yhteisiä, mutta turhien asioiden kirjo on todella laaja. Saattaakin olla vaikeaa saada muut ryhmän jäsenet vakuutetuksi omien suosikkiturhuuksien kieltämisen tarpeellisuudesta. Pohtia voi myös, ovatko rajoitukset ja kiellot sopivia keinoja turhista tuotteista luopumiseksi tai millaisia ongelmia ja kompromissejä demokraattinen päätöksenteko tuo tulessaan.
Vähäjätteinen suurtapahtuma
Jätteiden välttäminen ei merkitse huvituksista kieltäytymistä. Päinvastoin elämänlaatu kohenee, kun kertakäyttöinen vaihtuu kestävään ja myrkyllinen vaarattomaan. Jätteiden välttäminen on usein mielikuvituksesta kiinni.
Kurssilaiset voivat ryhmissä miettiä, mitä kaikkea tulee ottaa huomioon kun järjetetään suurtapahtumia, kuten kesäjuhlia ja ulkokonsertteja. Välttämisnäkökulmaa on mahdollista soveltaa myös perinteisen roskaavalla viihdealalla. Lisätietoa aiheesta tarjoaa YTV:n opas vähäjätteisten suurtapahtumien järjestämisestä. Sitä voi tilata YTV:n asiakaspalvelusta p. 90-15611.
Ruoka:
- jakaudutaan neljään ryhmään
- kukin ryhmä laatii eri vuodenaikaan sopivan ruokalistan tarjottavaksi keskieurooppalaiselle asiakkaalle
- tavoitteena "ekomenu", jonka ruoka-aineet ja valmistaminen vaativat mahdollisimman vähän energiaa ja luonnonvaroja
- esim. tammikuussa silakoita, puolukoita ja hapankaalia, huhtikuussa nokkoslettuja jne...
Ekotuotteet:
- ryhmissä etsitään "ekopostimyyntikatalogeista" (esim. SLL, WWF) hyviä ja huonoja tuotteita
- ruoditaan ryhmissä ja yhdessä mitkä ovat hyviä ja huonoja ja miksi
- onko "ekotuotteita" olemassakaan?
Yritysten ympäristöohjelmat:
- tutustutaan ryhmissä eri yritysten ympäristöohjelmiin
- vakuuttaako teksti?
- mikä on yrityksen toiminnan tarkoitus?
- mikä on oleellista, mikä silmänlumetta?
- voiko kloorikemian tehdas olla "eko" jos sillä on "hyvä" ympäristöohjelma