Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Kierrätysliike Jätteiden synnyn ehkäisy
Tehdyt toimenpiteet

Jätteiden synnyn ehkäisy

Viimeisin muutos maanantai 13. tammikuuta 2003, 16.44

Me ihmiset käytämme materiaaleja ja energiaa erittäin paljon ja varsin tehottomasti. Taloutemme on käytännössä aineen muuttamista jätteeksi melkoisella vauhdilla. Sillä on vaikutuksensa koko maapallon elinmahdollisuuksiin.

Luonnonvarojen kulutuksen vähentämiseksi raaka-aineiden ja energian käyttöä on tehostettava siten, että käytettävää riittää tulevillekin sukupolville.

Suomessa materiaalin säästön periaate on liitetty jätelakiin, jonka tavoitteena on "tukea kestävää kehitystä edistämällä luonnonvarojen järkevää käyttöä". Tärkein tavoite jätelaissakin on estää jätteen syntyä niin pitkälle kuin mahdollista. Tämä velvollisuus koskee kaikkia, niin viranomaisia, yrityksiä kuin yksityishenkilöitäkin.

Miten tavallinen pulliainen sitten voi vaikuttaa syntyvän jätteen määrään? Mahdollisuuksia on monia, tässä niistä muutamia:

Käytä myrkytöntä - vältä ongelmajätettä

Vaaralliset aineet ovat käytöstä poistettuna ongelmajätettä. Niiden käyttämistä kotona kannattaa välttää. Valitse niitä korvaava vaarattomampi vaihtoehto. Saippuapohjaiset pesuaineet ja säännöllinen puhdistus korvaavat voimakkaammat pesuaineet ja liuottimet. Desinfiointi kotioloissa on aivan turhaa. Tukkeutuneet putket voi avata karhupumpulla ja kärpäslätkä torjuu tehokkaasti hyönteisiä. Paristo- tai akkukäyttöisen laitteen sijaan voi valita verkko- tai käsikäyttöisen tai vedettävän.

Lainaa tai vuokraa - vältä jätettä

Yhteiskäyttö on taloudellista. Aina ei tuotetta tarvitse omistaa, sen voi myös lainata tai vuokrata. Yhteiskäyttö tehostaa tuotteen käyttöä ja ehkäisee jätteen syntyä ja luonnonvarojen tuhlausta. Tuttuja yhteiskäyttömuotoja ovat kirjastot, saunat ja talopesulat. Yhteiskäyttöön sopivat myös esim. harvoin käytetyt puutarha- ja kodinkoneet, juhla-astiastot ja autot.

Ennenkuin hankit mitään isompaa, tarkista voisitko sen sijaan lainata sitä ystäviltäsi. Jos olet hankkinut jotain, lainaa sitä myös auliisti tutuillesi. Yhteishankintojakin kannattaa harkita. Ompelukoneosakeyhtiö voi olla toimiva idea.

Kertakäyttöpakkaukset pannaan

Oma kauppakassi, omat hedelmäpussit ja uudelleentäytettävät palautuspullot auttavat välttämään pakkausjätettä. Palvelumyynnistä on helppo ostaa sopiva määrä myös omaan pakkaukseen. Kananmuna on luonnostaan pakattu, ja jäätelön voi syödä irtotötteröstä. Jätteiden välttäminen on usein mielikuvituksesta kiinni.

Lasinen uudelleentäytettävä juomapullo palautuu täytettäväksi keskimäärin 30 kertaa ja sopii lopuksi uuden pullon raaka-aineeksi. Juomatölkki on kertakäyttöinen kierrätyksestä huolimatta.

Korjaa vanhaa - vältä jätettä

Hyvin huollettu ja huolella korjattu on parempi kuin uusi. Vanhan korjaus säästää ympäristöä, kun sen tilalle ei tarvitse valmistaa uutta tuotetta. Korjaa itse tai korjauta suutarilla, vaatturilla, kodinkonekorjaajalla ja erikoisliikkeissä. Osta vain korjauskelpoisia tuotteita, pyydä huolto-ohjeet ja varmista, että korjauspalveluja on saatavilla myös tulevaisuudessa.

Valitse pitkäikäistä - vältä jätettä

Halpa tulee kalliiksi, jos se on lyhytikäinen. Pitkäikäinen tuote on suunniteltu kestäväksi, korjattavaksi ja parannettavaksi. Tarkista ostaessasi, myönnetäänkö laitteelle takuu, onko se korjattavissa ja miten pitkään varaosia on saatavilla. Jos laitteen osat on niitattu kiinni toisiinsa tai kuori on yhtä kappaletta, sitä ei saa purettua osiin eikä korjattua tai parannettua. Parannettavuus tarkoittaa sitä, että tuotteen suoristuskykyä voi parantaa, esimerkiksi vaihtamalla tietokoneeseen uuden prosessorin.

Kaikille kertakäyttötavaroille on olemassa kestävä vaihtoehto, jonka korvaamiseksi ne on alunperin kehitetty. Käytä kestäviä astioita, nenäliinoja, kyniä ja kasseja. Suosi ravintolaa, joka tarjoilee ruokasi ja juomasi oikeista astioista ja voisi kestokimpaleesta.

"Tärkeintä ei ole tavara, sydän lämmin vain ja avara"
Mika Waltari Kieku ja Kaiku -sarjakuvassa