Korjaa, kunnosta ja huolla -julistesarja
Kierrätysliike ja Kuluttajavirasto ovat tuottaneet näyttelyn, joka esittelee tuotteiden käyttöiän pidentämistä huoltamalla ja korjaamalla oikein. Näyttelyä voi lainata Suomen luonnonsuojeluliitosta (p. 09-228 081).
Seuraavassa näyttelyn yhdeksän julisteen tekstit:
Korjaa, kunnosta ja huolla jalkineet
Kenkiä hankkiessa kannattaa varmistaa asiantuntijalta kengän laatu. Tavarataloissa on usein oma suutari, jolta voi kysyä kengän kestävyydestä ja korjattavuudesta. Voit myös kysyä kaupassa, saisitko käväistä kengän kanssa kulman suutarissa. Harjaantunut silmä näkee kengästä nopeasti sen heikot kohdat.
Kestävän kengän hankinta ja hoito
- Tunne jalkasi. Leveä jalka tarvitsee leveämmällä lestillä tehdyt kengät. Orastavat liikavarpaat ärsyyntyvät saumoista.
- Tarkista pohjan jäykkyys. Kunnon kenkä taipuu vain anturan kohdalta varpaiden juuresta.
- Hanki kengät käyttötarkoituksen ja sään mukaan. Talvikenkiä on hyvä olla kahdet, että ne ehtivät kuivua käyttökertojen välillä.
- Talvella mieluummin karvavuorittomat kengät ja villasukat kuin paksu teddyvuori ja ohut sukka.
- Pohjalliset säästävät kenkiä, jos ne otetaan yöksi kuivumaan.
- Puhdista kengät säännöllisesti harjaamalla tai nihkeällä rievulla. Harjaa myös hiekanjyvät pohjan ja päällisen välisestä kolosta.
- Hoida kengät kenkävoiteella tai rasvalla. Kun plankki on kuivunut, kiillota se kenkäharjalla tai vanhalla nailonsukalla.
- Vie kengät ajoissa suutariin. Suutari korjaa, suurentaa, pienentää ja tekee muutoksia tarpeen mukaan.
Korjaa, kunnosta ja huolla vaatteet
Hoida vaatteitasi oikein
Säilytä vaatteet puhtaina. Lika pinttyy ajan myötä. Jos vaatteessa ei ole tahroja, voi pesun usein korvata tuuletuksella. Parsi reiät pienenä.
Varmista työn laatu uutta ostaessasi
- Tarkista, etteivät saumavarat ole liian kapeat. Laadukkaan vaatteen tunnistaa näkymättömiin jäävistä kohdista: viimeistely kertoo työn laadun.
- Tarkista, että vetoketju on tukeva ja hyvin kiinnitetty. Jos ulkoilutakin vetoketju on suojattu nappilistalla, tarkista etteivät napit ole liian lähellä vetoketjua. Vetoketjun vaihto saattaa vaatia nappien irroituksen.
- Vaatteen vuori ratkeaa yleensä ennen päällyskangasta. Tarkista esimerkiksi helmasta nykimällä, että vuori on huoliteltu ja siinä on riittävä saumavara.
- Vaadi pesu- ja hoito-ohjeet ja noudata niitä. Ympäristön kannalta on parempi välttää kemiallisesti pestäviä tekstiilejä.
Ompelukoneet yhteiskäyttöön
Työväen- ja kansalaisopistoilla, nuorisotaloilla ja käsityökeskuksilla on usein ompeluiltoja, joissa saat koneiden lisäksi käyttöösi myös asiantuntevan opastuksen. Ompelukoneen voi myös hankkia yhteiskäyttöön esimerkiksi kaveriporukan kesken.
Korjausompelija auttaa
Jos neula ja lanka eivät pysy käsissäsi, ammattitaitoinen korjausompelija auttaa. Varmista vaatteen helppo korjattavuus jo hankintavaiheessa. Korjauksen lisäksi ompelija pienentää, suurentaa ja muodistaa vaatteen.
Korjaa, kunnosta ja huolla huonekalut
Huonekalujen kohdalla pätee ikävä totuus: halvalla ei saa hyvää. Hinnan voi kuitenkin kääntää hyödykseen. Kalliin tuntuinen sohva maksaa itsensä takaisin vuosien kuluessa, ja lapsille ja lapsenlapsille sohva on jo ilmainen.
Kestävä rakenne on laadukkaan huonekalun perusta. Jos jalat tai laatikot lonksuvat tai piilossa oleva puoli on viimeistelemätön, on huonekalu luultavasti halpaa sarjatyötä, jonka suunnitteluun ei ole paneuduttu.
Näin valitset laadukkaan sohvan
- Onko runko kokopuuta tai vaneria? Lastulevy saattaa murtua ja on korjauskelvoton. Melamiinipinta ei kestä kolhuja eikä sitä voi korjata.
- Millainen jousitus sohvassa on? Myöntääkö valmistaja jousille takuun? Parhaissa sohvissa on tiheä ja vankka pystyjousitus. Täytteenä on esimerkiksi meriheinää ja lastuvillaa. Siksakjousitus on myös hyvä, mutta sitä ei voi korjata vaan se pitää vaihtaa, jos se rikkoontuu. Kumivyöt saattavat menettää joustavuutensa ja ne pitää vaihtaa. Pelkkä vaahtomuovi on litistyttyään käyttökelvoton.
- Onko sohva kevyt? Täytteiden määrässä on ehkä pihistelty ja tyynyt menettävät joustavuutensa.
- Millainen verhoilu on? Onko kangas irrotettava ja vesipestävä?
- Millainen on sohva takaa? Laadukkaan sohvan voi sijoittaa myös keskelle lattiaa. Jos kangas repsottaa ja on huolimattomasti tikattu tai niitattu, se ei kerro hyvää myöskään sisäpuolesta.
Korjaa, kunnosta ja huolla polkupyörä
Valitse malli tavallisimman käyttötarkoituksen mukaan. Kyläteiden kauppamatkoille ei välttämättä tarvitse pariakymmentä vaihdetta, eikä kapeavanteinen kilpapyörä kestä kaupungin mukulakivissä. Mitä laiskempi olet pyörääsi puhdistamaan ja huoltamaan, sitä vähemmän nippeleitä kannattaa hankkia.
Peruspyörä on tukeva ja tavarankuljetukseen sopiva. Tartu satulasta ja tangosta kiinni ja nykäise eri suuntiin. Tukeva pyörä ei heilu.
Muista vaatia takuu ja selvittää varaosien saatavuus. Hyvä pyöräliike huoltaa ainakin itse myymänsä pyörät. Vaadi käyttöönottohuolto ilmaiseksi. Siinä kiristetään vaihteet, jarrut ja muut löystyvät osat muutaman päivän ajamisen jälkeen. Pyörää ei kannata ostaa koottavana. Et kai ajaisi itse kokoamallasi autollakaan? Koottavan pyörän tukevuus on ainakin hyvä tarkistuttaa ammattilaisella ennen liikkeellelähtöä.
Huolla pyörää usein ja oikein
Huollon pohjana on pyörän puhtaanapito. Likaisen pyörän saa puhtaaksi vedellä, astianpesuaineella ja hammasharjalla. Ketju kannattaa rasvata huolellisesti aina pesun jälkeen. Hanki ketjuöljy alan liikkeestä. Vaihdepyörän vaihtajat ja rattaat on pidettävä puhtaina ja öljyttyinä.
Ota tavaksi kiristää mutterit säännöllisesti. Riittävä ilmanpaine renkaissa pidentää niiden käyttöikää.
Korjaa, kunnosta ja huolla tietokone
Tietokonehankintoja suunnitellessa kannattaa tarkkaan arvioida tulevat käyttötarpeet. Tekstinkäsittelyyn riittää vanhempikin kone. Tarpeiden muuttuessa konetta voi päivittää esimerkiksi muistia lisäämällä. Jos lähipiiristä ei löydy asiantuntijaa, kannattaa turvautua alan liikkeisiin.
Mikrotietokoneen oikea hoito
Pöly on tietokoneen pahin vihollinen. Ota tavaksi pyyhkiä pöly koneen päältä kerran viikossa. Peitä kone hupulla, jos se ei ole päivittäisessä käytössä. Pahasti pölyyntynyt kone puhdistetaan huoltoliikkeessä.
Liiallinen lämpö vanhentaa konetta. Sijoita kone pois suorasta auringonpaisteesta ja lämpöpatterin kuumuudesta. Älä peitä koneen tuuletusaukkoja.
Tahmatassu pilaa näppäimistön nopeasti. Pidä kahvikuppi kaukana koneesta ja pese kädet herkuttelun tai huoltohommien jälkeen. Tahraantuneet levykkeet saattavat vaurioittaa levyasemaa, vaikka ne toimisivatkin vielä.
Ensiapua kotikonstein
Monimutkaiset puhdistus- ja korjaustyöt kannattaa jättää huoltoliikkeen tehtäväksi. Jotain voi tehdä itsekin.
Likaantunut hiiri ei liiku. Hiiren pallon kansirenkaan saa käännettyä irti, ja kun pallon ottaa ulos, voi pallotilan pintoja rapsuttaa puhtaaksi. Pallon pinnan voi puhdistaa nukkaamattomalla pyyhkeellä.
Näppäimistön sisään pudonneita leivänmuruja ja muita roskia voi yrittää imuroida tai karistaa kääntämällä näppäimistö ylösalaisin. Huoltoliikkeessä näppäimet voidaan irroittaa puhdistusta varten.
Tavallinen syy näppäimistön ja hiiren toimimattomuuteen on huonosti kiinnitetyt liittimet. Katkaise virta ja paina liittimet pohjaan asti.
Valitse kestävää
Eri tuoteryhmissä pitkäikäisyyteen vaikuttavat erilaiset tekijät. Kysele ostotilanteessa, miten laitteen pitkäikäisyys on varmistettu, äläkä osta laitetta, jos myyjä ei pysty osoittamaan, että se kestää käytössä. Tutustu koneen rakenteeseen ja pyydä myyjää esittelemään kuluvia osia.
Valitse laite käyttötarpeen mukaan. Mitä enemmän ominaisuuksia, sitä todennäköisempää on, että joku niistä menee rikki. Varaudu maksamaan laadusta. Samalla hinnalla saa usein laadukkaan tuotteen käytettynä kuin uuden ja lyhytikäisen.
Pesukoneissa avainasemassa on laakerit. Jos ne ovat vahvat, kone kestää jopa 20 vuotta hyvässä hoidossa. Joissain koneissa on myös toimintoja, jotka estävät rikkoutumisen. Epätasapainon tunnistin estää linkoamisen aloittamisen, jos pyykki on rummun toisessa reunassa ja vaarassa täristää konetta liikaa. Ylitäyttökytkin tyhjentää koneen jos sinne pääsee liikaa vettä.
Kylmälaitteiden odotettava käyttöikä on nykyään vähintään 10-15 vuotta. Niissä on kaksi tärkeää osaa, kompressori ja termostaatti. Olennaista on, että jääkaappi-pakastin -yhdistelmissä on kaksi komperessoria. Termostaatti on kuluva osa, joka pitää vaihtaa pari kertaa kaapin eliniän aikana.
Pienemmissä keittiökoneissa on hyvä olla ylikuormitussuoja, joka katkaisee virran jos kuormitus käy liian suureksi. Metalliset voimansiirtorattaat ja kuori kestävät kulutusta muovisia paremmin.
Kodinkoneiden kunnossapito
Pesukone
Tutustu käyttöohjeeseen huolellisesti ja säilytä se kertausta varten.
Tarkista, että kone on asennettu oikein: vedenotto- ja poistoletkut ovat tukevasti kiinni ja oikeilla korkeuksilla ja kone on vaakasuorassa.
Puhdista vedenotto- ja poistoletkut, nukkasihti, roskaloukku ja pesuainekotelo säännöllisesti. Anna koneen kuivua kansi auki pesukertojen välillä. Kosteassa tilassa uusikin kone saattaa ruostua nopeasti.
Kalkkimaisen saostuman poistat ympäristöystävällisesti näin: osta apteekista sitruunahappoa ja annostele 20 -50 g pesuainekoteloon. Pese kone tyhjänä lyhyellä ohjelmalla 80-90 asteessa. Pese sitten uudestaan tyhjänä tavallisella emäksisellä pesuaineella. Näin voit puhdistaa myös astianpesukoneen.
Kylmälaitteet
Sijoita kylmälaitteet mahdollisimman viileään paikkaan niin, että ilma mahtuu kiertämään. Älä naamioi jääkaappia kaapistoon sopivaksi, sillä listat saattavat peittää ilma-aukot.
Jos koneen kompressori käy jatkuvasti, saattaa syynä olla liian lämmin käyttöympäristö. Jos epäilet, että ovi ei ole tiivis, laita sytytetty taskulamppu jääkaappiin ja sammuta valot keittiöstä. Jos valoa tihkuu tiivisteiden ohi, vika on löytynyt.
Imuroi taustan jäähdytysputket kerran kuussa. Jäähdytä ruuat ennen pakastamista tai jääkaappiin sijoittamista.
Varmista korjattavuus
Tarkista, miten laite on koottu. Jos kuori on hitsattu tai niitattu kiinni tai yhtä kappaletta, sitä ei saa auki ja korjattua. Vältä halpoja laitteita, joita ei ole tarkoitettukaan korjattavaksi.
Voit kysyä myyjältä, miten valmistaja tai maahantuoja on järjestänyt koneen huollon. Ehkä laitteita ei aiotakaan korjata, vaan takuuaikana rikkoutuneet vaihdetaan heti uusiin. Näppärää kuluttajalle, mutta kuormittaa luontoa enemmän kuin korjaaminen. Jos laite hajoaa takuuajan umpeuduttua, tulee uusi laite kuluttajan maksettavaksi.
Laitteeseen kuuluu usein lisäosia, esimerkiksi kaukosäädin. Koskeeko takuu myös niitä? Tarkista kokoamistapa. Jos laitteessa on akku, tarkista, että sen voi vaihtaa uuteen ilman että koko laite on pilalla. Akkujen käyttöikä saattaa olla vain pari vuotta.
Kun viet koneen huoltoon
- Tee vikaseloste. Onko vika jatkuva? Miten sen saa ilmenemään?
- Kysy etukäteen, mitä osia koneesta tarvitaan mukaan huoltoon.
- Ilmoita takuusta ja esitä takuutodistus.
- Kysy hinta-arvio ja varaudu maksamaan myös vian etsinnästä.
Sinulla on vaikutusvaltaa!
- Vaadi yksityiskohtainen käyttöohje omalla äidinkielelläsi. Hyvässä käyttöohjeessa kerrotaan koneen asentamisesta, oikeasta ja väärästä käytöstä, huollon kotikonsteista ja vianhausta.
- Vaadi takuu. Pitkä takuu kertoo, että tuote on tarkoitettu kestämään. Valmistusviat on korjattava, vaikka takuuaika olisi ohi. Kysy takuuta myös käytettyyn laitteeseen.
- Vaadi varaosia. Niiden saatavuus on lakisääteistä seitsemän vuotta mallin valmistumisen jälkeen. Jotkut valmistajat lupaavat varaosia pidempäänkin. Varaosien saatavuudesta kannattaa maksaa laitteen korkeampana hintana.
- Vaadi varaosien standardisointia. Se helpottaa varaosien saantia.
- Vaadi valmistajalta edullisempia takuuhuollettuja käytettyjä varaosia.
- Vaadi laitteita, joita ei voi vahingossa käyttää väärin. Jotkut pesukoneet on muotoiltu siten, ettei rummun ja kuoren väliin voi vahingossakaan joutua pikkuesineitä. Toiset laitteet kytkevät itsensä päältä, jos niitä käytetään väärin.
- Vaadi parannettavia laitteita. Yleiskone, johon saa sopivia lisäosia kymmeniä vuosia tai tietokone, jota voi tarvittaessa laajentaa tai nopeuttaa, palvelee sinua pitkään.
Kysy kauppiaalta tai soita valmistajalle tai maahantuojalle.
teksti: Leena Sjöblom