Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja 2005 Tietoa Ikkunoiden tiivistäminen
Tehdyt toimenpiteet

Ikkunoiden tiivistäminen

Viimeisin muutos maanantai 05. lokakuuta 2009, 08.53

Ikkunoiden tiivistämisellä on pienellä vaivalla mahdollisuus vaikuttaa asumismukavuuteen ja säästää rahaa. Ikkunoiden tiivistys kannattaa tarkistaa erityisesti syksyllä ilmojen alkaessa viilentyä. Jos ikkunoiden tiivistäminen tuntuu ylivoimaiselta, kannattaa tiivistys teettää ammattilaisella, jotta vältytään virheiltä ja säästetään energiaa. Tiivistystöissä on muistettava ottaa huomioon talon ilmanvaihtojärjestelmä ja turvattava korjausilman saanti.

Pienten ikkunoiden hoitaminen onnistuu parhaiten, jos ne nostetaan sellaisinaan saranoiltaan ja laitetaan pöydälle. Isot ikkunat hoidetaan niiden omalla paikalla.

Jos kyseessä on kaksilehtinen ikkuna, jossa ei ole kiinteää lämpölasielementtiä, tiivistys tehdään siten, että molemmat sisäpuitteiden pinnat tiivistetään joka puolelta mahdollisimman tiiviisti. Näin voidaan estää lämpimän ja kostean ilman pääsy ikkunan välitilaan. Ikkunoiden ulkopokaa ei välttämättä tarvitse tiivistää ollenkaan. Silloin ilma pääsee kiertämään siellä paremmin ja ulommainen ikkuna pysyy kirkkaana. Jos kuitenkin asutaan pölyisellä alueella, kannattaa sinnekin laittaa tiivistettä pölytiivisteeksi ja jättää ylhäältä pätkä auki, jotta ilma pääsee kiertämään. Jos ikkuna on kovin leveä, voidaan jättää osa raosta tiivistämättä myös alhaalta. Jos tuuletusikkunassa on kaksihuulloksinen rakenne, täytyy molempiin vaihtaa tiivisteet.

Vanhat tiivisteet revitään pois. Jos ne on kiinnitetty niiteillä, myös ne kaivetaan puusta esimerkiksi puukon kärjen avulla. Liimajäämät poistetaan asetonilla.

Ikkunat kannattaa tiivistää silikonikumitiivisteillä, koska ne kestävät erittäin hyvin kosteutta ja ovat pitkäikäisiä. Silikonikumitiivisteiden kestoikä on 10-15 vuotta. Tiivisteet asennetaan sisä- ja mahdolliseen välipuitteeseen. Ulkopuitteen tiivistämisessä on huolehdittava siitä, että ilmavälissä syntyy riittävä ilmankierto, joka voidaan varmistaa jättämällä puitteen yläkulmista tiivistettä pois niin pitkät pätkät, että lasin hikoilua ja jäätymistä ei tapahdu. Kiinnitys tapahtua kätevimmin nauhassa olevalla tarraliimalla, joka on yleensä kaksipuoleinen teippi. Helpointa on vetää suojusta pois samalla kun edetään saumaa pitkin ja painellaan tiiviste paikalleen. Tiivistettä ei katkaista nurkissa, mutta jos tiiviste on paksua, voidaan siihen nurkissa tehdä pieni kolmiomainen lovi, jotta se taipuu helpommin nurkan ympäri. Jos ikkunassa on kaksi huullosta, katkaistaan tiiviste kummassakin puitteen eri sivuilta.

Jos ikkunat ovat liian tiiviitä, ne aiheuttavat koneellisella poistoilmanvaihdolla varustetuissa taloissa ilmavuotojen siirtymisen toisiin paikkoihin, esimerkiksi ulkoseinien lattianrajoihin ja ulkoseinäelementtien saumoihin. Se voidaan estää ottamalla korvausilma tuuletusikkunan yläosan kautta poistamalla riittävän suuri pätkä tiivistettä puitteen yläkappaleesta.

Ikkunoiden tiivistämisen yhteydessä kannattaa myös puhdistaa niiden välit perusteellisesti. Pölyt voi pyyhkiä joko rätillä tai käyttää imuria apuna.

Seuraavassa yleisimpiä ongelmia ja neuvoja niiden korjaamiseen:

Ulkolasi jäätyy tai kostuu: Ikkunan ulkopuite on liian tiivis. Ongelma korjautuu tavallisesti sillä, että ulkopuitteen ylä- ja alaosan tiivisteestä leikataan muutaman sentin pätkä pois, jolloin ilma pääsee kiertämään ikkunalasien välissä ja vie kosteuden pois. Irrotettavan tiivistepätkän pituus selviää kokeilemalla. Jos ikkunavälin tuuletus on liian suuri, se aiheuttaa sisälasin jäätymisen ja suurentaa energiankulutusta.

Sisäpuitteen lasin sisäpinta kostuu: Syynä on yleensä se, että huoneessa on riittämätön ilmanvaihto. Se johtuu siitä, että huoneisto on niin tiivis, että tarvittavaa korvausilmaa ei tule riittävästi, jolloin poistoilma ei toimi kunnolla. Ongelma korjautuu sillä, että yhdestä puiteparista poistetaan tiivistettä ulkopuitteen alaosasta ja sisäpuitteen yläosasta.

Sisälasin ulkopinta tai sisä- ja välipuitteissa olevien lasien väli kostuu: Tähän on syynä yleensä se, että sisälasin kiinnitykseen käytetty kitti on kuivunut tai se on jäänyt paikoitellen pois, jolloin kosteutta pääsee lasin ja puitteen välistä välitilaan. Ongelma korjautuu tiivistämällä lasin ja puitteen välinen rako silikonikitillä. Ongelma voi johtua myös siitä, että sisä- ja välipuitteen välinen tiiviste vuotaa tai sitä ei ole ollenkaan. Sen voi korjata kunnostamalla tiivisteet.