Rakentaminen
On tärkeää hyödyntää olemassa olevaa rakennuskantaa mahdollisimman pitkälle, koska vanhan korjaaminen kuluttaa vähemmän luonnonvaroja kuin uuden rakentaminen. Ympäristön kannalta on tärkeää käyttää rakentamisessa materiaaleja, jotka eivät vahingoita elinkaarensa aikana ihmisten terveyttä eivätkä synnytä luontoa tai sen monimuotoisuutta tuhoavia saasteita ja jotka ovat uusiutuvia ja runsaita.
Käytä uusiutuvia ja vältä uusiutumattomia raaka-aineita! Kotimainen puu on tärkein uusiutuva rakennusmateriaali. Uusiutuvien raaka-aineiden käyttö ei lisää hiilidioksidipäästöjä. Vältä muovien ja metallituotteiden käyttöä. Käytä niitä vain, kun korvaavaa materiaalia ei ole. Uusiutumattomista raaka-aineista kiveä, hiekkaa ja savea on runsaasti saatavilla.
Suosi paikallisia raaka-aineita! Paikallisten raaka-aineiden ympäristövaikutukset on helposti nähtävissä ja kontrolloitavissa ja niiden käytössä säästyy kuljetuksien aiheuttama energiankulutus.
Energiankulutuksessa olennaisinta on kulutetun energian laatu ja sen määrä! Uusiutumaton energia tuotetaan pääosin fossiilisilla raaka-aineilla, jotka aiheuttavat suurimmat kasvihuonekaasupäästöt. Uusiutuvaa energiaa saadaan auringosta, tuulesta ja puunpoltosta, eikä se aiheuta päästöjä. Rakentamisessa on mahdollisuus säästää energiaa, kun rakennus sijoitetaan ja rakennetaan siten, että auringon lämpö voidaan käyttää hyödyksi ja että rakennus on suojassa tuulilta. Kotitalouksien energiasta suurin osa kuluu lämmitykseen ja kotitaloussähköön, joten niissä on myös suurin säästöpotentiaali. Säästöä saadaan myös valitsemalla rakennuksiin mahdollisimman vähän energiaa koko elinkaarensa aikana kuluttavat materiaalit ja laitteet.
Sisäilman laadun ja terveellisyyden kannalta on tärkeää, että rakennus- ja sisustusmateriaalit valitaan oikein ja että rakennustapa on home- ja sienikasvustoja ehkäisevää. Ilmastointitarve vähenee sen mukaan, mitä pienemmät päästöt rakennusmateriaaleilla on sisäilmaan.
Rakentamisessa syntyy myös muita päästöjä! Päästöjä syntyy raaka-aineiden elinkaarien kaikissa vaiheissa niiden otosta tuotteiden valmistamiseen, käyttöön ja käytöstä poistamiseen. Materiaalit, jotka aiheuttavat tuhoisia ja pysyviä päästöjä, tulee korvata muilla materiaaleilla. On tärkeää, että käytetään vain materiaaleja, joiden päästöt ja muut vaikutukset tunnetaan.
Materiaalien kestoikä vaihtelee paljon olosuhteista riippuen! Tuotteita hankittaessa tulee ottaa huomioon niiden vaikutukset ympäristöön sekä käyttö-, huolto- ja ylläpitokustannukset. Rakentamisen ympäristövaikutuksia on mahdollisuus pienentää, kun rakennetaan kestävää ja helposti ylläpidettävää.
Jätelain mukaan jokaisen on toiminnassaan pyrittävä vähentämään jätemäärää ja huolehdittava, että jätteet aiheuttavat mahdollisimman vähän haittaa ympäristölle. Kun tuote on pitkäikäinen, helposti huollettava ja tarkoituksenmukainen, kestää pitkään ennen kuin se joutuu jätteeksi. Kun se lopulta joutuu jätteeksi, on se pyrittävä ensisijaisesti uusiokäyttämään sellaisenaan samaan tai toiseen käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi vanhoja rakennusosia voidaan käyttää uudelleen uudisrakentamisessa. Jos jätettä ei voida uusiokäyttää, tulee sen sisältämät materiaalit kierrättää uusien tuotteiden raaka-aineeksi ja jos se ei ole mahdollista, hyödynnetään jäte energiana. Materiaalihankinnoissa tulee suosia tuotteita, jotka on valmistettu kierrätysmateriaaleista. Tuotteita, joista muodostuu ongelmajätteitä, tulisi välttää.