Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja 2005 Tietoa Säästövinkkejä ruoanlaittoon ja kotiin!
Tehdyt toimenpiteet

Säästövinkkejä ruoanlaittoon ja kotiin!

Viimeisin muutos tiistai 22. maaliskuuta 2005, 15.14

Keittiö on kodin sydän. Siellä voi tehdä myös tuntuvia säästöjä!

Perunat puoliksi!

Uuniperunoista tulee maukkaampia ja ne kypsyvät nopeammin (= vähemmällä sähköllä!), kun ne halkaisee. Eikä tarvita mitään foliota ympärille, pinnalle vaan vähän voita tai öljyä, mausteita ja valkosipulia maun mukaan!

Ottakoon ohranen!

Kaikkiin ruokiin, mihin ohjeen mukaan tarvitaan riisiä, voi käyttää kotimaista ohraa!

Puuroihin sopivat kokonaiset jyvät, jotka kypsyvät nopeammin, jos ne laittaa edellisenä iltana likoon. Hyvä ja energiaa kuluttamaton haudutus tapahtuu esimerkiksi sanomalehdillä vuoratussa pakastelaukussa tai muussa vastaavassa lämpöä pitävässä laatikossa. Karjalanpiirakat ohrapuurotäytteellä päihittävät riisipiirakat mennen tullen!

Muihin ruokiin voi käyttää rikottuja jyviä ja tulos on huomattavasti maukkaampi kuin vastaava riisistä tehty.

Risottoihin ja lisukkeeksi kannattaa kattilan pohjalle laittaa vähän ruokaöljyä ja kuumentaa rikotut ohrat ensin siinä. Sen jälkeen lisätään neste ja keitetään 10 min. Nesteinä ovat mainioita esimerkiksi fetajuustopurkin liemi (tulee suolakin valmiina!) tai broilerin luista keitetty liemi. Mausteita maun mukaan, curry sopii aivan erityisen hyvin, samoin yrttimausteet.

Halpa ja hyvä ateria syntyy, kun uunipellille tai vuokaan kaadetaan pohjalle rikottua ohraa, johon ripotellaan reilusti currya. Päälle ladotaan maustettuja broilerinkoipia (toki kaikki kananpalat ym. kelpaavat yhtä hyvin) ja kaadetaan vielä päälle niiden pakkausten huuhdeliemet siten, että ohra on liemen peitossa. Vuoka laitetaan suoraan kylmään uuniin ja lämpötila säädetään 225°C. Ruoka on valmista herkuteltavaksi noin tunnin kuluttua.

Juhlaversio: Kun pellillinen on kypsä, broilerinkoivet perataan ja sekoitetaan ohran joukkoon, päälle sienimuhennos (kotimaisista metsäsienistä!) ja gratinoidaan nopeasti uunissa juustoraasteen kera. Ja sitten herkutellaan. Luista keitetään liemi käytettäväksi mihin tahansa maukasta lientä kaipaavaan soppaan, pataan, pitsanpohjaan jne. Juhlaversio (sienten kera tai ilman) on varsinkin pienten lasten kanssa helppo ja suosittu.

Räteillä vältät jätettä! Pyyhi pyyhkeeseen! Rättejä riittää riistämättä!

Talouspaperin kulutus on kasvanut räjähdysmäisesti, kun sillä on nykyään tarpeettomasti korvattu kangaspyyhe ja pöytä- ja lattiarätit.

Käsipyyhe kuuluu jokaiseen keittiöön ja säästää kymmeniä talouspaperirullia vuodessa! Kauniita ja pitkäikäisiä pöytärättejä saa vanhoista frotee-pyyhkeistä, t-padoista ja puuvillasukkien varsista. Ne on myös helppo pestä muun kirjopyykin joukossa.

Home Himasta Huussiin ja Hemmettiin! (4 H !)

Tuuletuksesta huolehtimaton korjaus aiheuttaa home- ja allergiaoireita! Jos ei osaa itse remontoida, kannattaa käyttää asiantuntijaa! Panu Kaila on kirjoittanut erinomaisia opaskirjoja, mm. Talotohtori. Rakentajan pikku jättiläinen WSOY, Porvoo 1997.

Käytetty Koti - Kaunis koti!