Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja 2005 Tietoa Säästä sähköä!
Tehdyt toimenpiteet

Säästä sähköä!

Viimeisin muutos tiistai 22. maaliskuuta 2005, 15.00

Noin kolmannes kodin energiankulutuksesta aiheutuu sähkölaitteista ja valaistuksesta. Kodin sähkönkulutuksesta suurin osa kuluu valaistukseen sekä ruoan säilytykseen ja valmistukseen. Viihde-elektroniikan sekä pyykin- ja astianpesukoneiden osuudet ovat pienempiä.

Sammuta turhat valot! Valot kannattaa sammuttaa aina, jos poistuu huoneesta vähintään 10 minuutin ajaksi.

Sijoita kylmäsäilytyslaitteet oikein! Kylmäsäilytyslaitteet tulee sijoittaa mahdollisimman kauas lämpöä tuottavista laitteista kuten liedestä, astianpesukoneesta, lämpöpatterista ja takasta. Laitteen sähkönkulutus voi kasvaa 10-20 %, jos se on sijoitettu päivittäin käytössä olevan uunin viereen. Kylmäsäilytyslaitetta ei myöskään tule sijoittaa liian ahtaaseen paikkaan. Laite tarvitsee vapaata ilmankiertotilaa ala- ja yläpuolelle, taakse sekä joskus myös sivuille 5-10 cm valmistajan ohjeiden mukaan. Ilmankierron estäminen kylmäsäilytyslaitteen ympäriltä voi jopa kolminkertaistaa sen sähkönkulutuksen!

Älä säilytä elintarvikkeita liian kylmässä! Suosituslämpötila pakastimelle on –18°C ja jääkaapille +5°C. Liika kylmyys on tuhlausta: jokainen aste lisää sähkönkulutusta noin 5 %.

Kun tarvitset uuden kodinkoneen, hanki A, A+ tai A++-energialuokan laite! Erityisesti kylmäsäilytyslaitteiden tapauksessa tämä on tärkeää, koska ne ovat jatkuvasti päällä ja sen vuoksi niissä on suurin mahdollisuus sähkön säästöön. A-luokan energiansäästölaite on hyvä ratkaisu sekä ympäristön että lompakon kannalta. A-energialuokan laite kuluttaa 45 % vähemmän sähköä kuin D-luokan laite. A+ ja A++ -luokan kylmäsäilytyslaitteet puolestaan kuluttavat vähintään 25 % ja jopa 40 % vähemmän kuin vastaava A-energialuokan laite.

Käytä energiansäästölamppuja! Energiansäästölamput kuluttavat vähemmän energiaa kuin tavalliset hehkulamput. 60 W hehkulampun korvaaminen valotehokkaammalla 20 W energiansäästölampulla vähentää valaisimen sähkönkulutusta 60 %. Jos Suomen jokainen kotitalous hankkisi hehkulamppujen tilalle energiansäästölamput, sähköä säästyisi yhden ydinreaktorin verran. Energiansäästölamput ovat valaistukseltaan hehkulampun veroisia ja myös selkeästi pitkäikäisempiä: energiansäästölampun käyttöikä on 6-15 kertaa pidempi kuin tavallisen hehkulampun! Näin ollen vaikka ne ovat kalliimpia, ne maksavat itsensä takaisin ajan kuluessa. On kuitenkin syytä huomioida, että energiansäästölamput ovat elinkaarensa päässä ongelmajätettä niiden sisältämän elohopean takia ja ne tulee näin ollen viedä asianmukaiseen keräyspisteeseen.

Taltuta sähkövarkaat! Erilaisten laitteiden, kuten latureiden, tv:n, videoiden, stereoiden ym. valmiustilat kuluttavat paljon sähköä ihan turhaan: niiden osuus kotitaloussähköstä on keskimäärin 5-10 %. Tämän vuoksi laitteet kannattaa sammuttaa ihan kokonaan silloin kun niitä ei käytetä.

Mittaa kodinkoneiden sähkönkulutus! Jos epäilet, että jokin kodinkoneesi kuluttaa runsaasti sähköä, kannattaa asia tarkistaa sähkönkulutusmittarin avulla. Mittareita saa lainaksi esimerkiksi energiayhtiöiltä.

Valitkaa taloyhtiöönne energiaekspertti! Energiaekspertti voi olla kuka tahansa energia-asioista kiinnostunut asukas. Hänen tehtävänään on edistää energiansäästöä taloyhtiössä: hän auttaa muita asukkaita toimimaan energiaa säästävästi sekä välittää taloyhtiötä koskevaa energiatietoa huoltomiehille ja isännöitsijälle. Energiaeksperttitoiminnalla on saatu taloyhtiön energiansäästössä hyviä tuloksia aikaiseksi. Lisätietoa Motivan internet-sivuilta.

Pyykinkuivaus Kerros- ja rivitalon ongelmana ovat ahtaat pyykinkuivaustilat. Pyykki kuivataan useimmiten kylpyhuoneessa, jossa on muutenkin kosteutta. Pyykin ja kylpyhuoneen kuivumisen vuoksi on hyvä kiinnittää huomiota riittävään ilmanvaihtoon. Koneellinen (3 kg) pyykkiä kuivuu kylpyhuoneessa, jossa on hyvä ilmanvaihto, kahdeksassa tunnissa. Kuivausrummussa sama määrä pyykkiä kuivuu 1,5 tunnissa ja kuivauskaapissa 2,5 tunnissa. Pyykin koneellinen kuivaus kuluttaa sähköä enemmän kuin sen peseminen. Siksi on tärkeää kiinnittää huomio pesukoneen linkousnopeuteen. Hyvä linkoustulos saavutetaan, kun linkousnopeus on vähintään 800 kierrosta. Käytettäessä kuivausrumpua sähkönkulutus lisääntyy. On kuitenkin muistettava, että myös narukuivatus sisällä kuluttaa lämmitykseen käytettävää energiaa. Kuivausrumpua käyttämällä pääsee eroon jatkuvasta kosteudesta kylpyhuoneessa, millä voi olla vaikutusta mahdollisiin kosteus- ja homevaurioihin. Jos taloyhtiössäsi on kuivaushuone, käytä sitä.