Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja 2009 Tapahtumat 2009
Tehdyt toimenpiteet

Tapahtumat 2009

Viimeisin muutos perjantai 12. helmikuuta 2010, 11.32

Nuukuusviikon tapahtumat eri puolilla Suomea

PÄÄKAUPUNKISEUTU:

 

Kierrätystehdas 25.-26.4.

Nuukuusviikon päätapahtuma toteutetaan tänä vuonna yhteistyössä Kierrätystehdas-tapahtuman kanssa Kaapelitehtaalla. Luvassa on mm. kierrätysaiheisia työpajoja, tavaranvaihtotori, Nuukuusviikkoa varten luotua taidetta elektroniikan luonnonvarojen kulutuksesta, valokuvanäyttely jossa esillä Mark Craemerin upeita kuvia Kongon demokraattisen tasavallan Bisie-kaivoksesta, seminaari kaivostoiminnan ympäristövaikutuksista ja linkeistä Kongon konfliktiin, tietoa sähkönkulutuksesta, ja paljon muuta. Tervetuloa mukaan!

Tapahtuma on avoinna la-su klo 10-17. Vapaa pääsy.

 

ARMAANI PARSII -näyttely 21. - 24.4.

Emmauksen myymälässä Mäkelänkatu 54 on pienimuotoinen näyttely taideparsituista neuleista ajalla ti 21. - pe 24.4.2009.
Parsimusta ei peitellä vaan se tehdään näkyväksi. Ole ylpeästi parsittu! Parsiminen on rentouttavaa ja iloista puuhaa, jota tehdessä voi esimerkiksi miettiä asioiden korjaamista.
Teemaan liittyen otamme myymälässä vastaan rikkinäisiä puhtaita villasukkia ja lapasia ja parsimme niitä asiakkaille. Opetamme halukkaille yksinkertaisen parsimisen taidon.

 

Yleisöopastus RajatOn? -näyttelyyn to 23.4. klo 18

Näyttelyn teemana on rajallisuus: Maapallon rajat tulevat ennen pitkää vastaan, samoin kodin ja lompakon venymiskyky ei ole loputon. Näyttelyssä pohditaan myös sitä, mikä meidät oikeastaan tekee onnelliseksi. Onko se jatkuva kulutus ja tavara, vai kenties aivan muut asiat?
RajatOn? näyttely on esillä koko Nuukuusviikon ajan. Voit myös osallistua kilpailuun, jossa arviitellaan kodinelektroniikan ekologista seklkäreppua. Osallistujien kesken arvotaan tyylikäs kierrätysmateriaalista valmistettu reppu.

Vapaa pääsy. Paikka: Villa Elfvikin luontotalo Espoon laajalahdella, Elfvikintie 4, www.espoo.fi/villaelfvik. Luontotalo on avoinna ma-pe 9-16 ja la-su 10-16.

 

HYY:n ympäristövaliokunnan järjestämiä tapahtumia Nuukuusviikolla

Maanantai 20.4. klo 10-16
Pyöränkorjauspaja Porthanian pihalla (Yliopistokatu 3) yhteistyössä Prologi ry:n kanssa.
Anna asiantuntevien käsien huoltaa pientä korjausta vaativa pyöräsi.

Keskiviikko ja torstai 22.-23.4 klo 11-15
Tavaranvaihtotori yliopiston päärakennuksella (Fabianinkatu 33) Unicafen kahvion luona.
Tavaranvaihtotorilla voit vaihtaa tarpeettomat käyttökelpoiset tavarasi uusiin aarteisiin. Lisäksi arpajaiset ja tietoa energiansäästöstä sekä kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista. Tervetuloa!

 

Tavaranvaihtopöytä Viikissä 20.4.-22.4. klo 10-14

Ympäristötieteiden opiskelijat MYY ry järjestää Viikissä kaupunginkirjaston tiloissa tavaranvaihtopöydän ja MIPS-arvuuttelukisan 20.4.-22.4. klo 10-14.
Viikin Infokeskus, Viikinkaari 11

 

Vapaaksi ylikulutuksesta: mainonnan rajoittaminen ja progressiivinen kulutusvero 25.4. klo 13:45-15:30

On aika kiinnittää huomio ylikulutusta synnyttäviin ja ylläpitäviin rakenteisiin yksittäisten kuluttajien syyllistämisen ja neuvomisen sijaan. Olisimmeko jo kypsiä taistelemaan itsemme vapaaksi mainonnan sorron alta? Entä vaatimaan progressiivista kulutusveroa ja törkeimmän kerskakulutuksen kieltämistä?
Olli Tammilehto ja Jarna Pasanen alustavat.
Järjestäjä: Maan ystävät - kulutuksesta vapaaksi toiminta
Lauantaina 25.4. Arbiksella Sosiaalifoorumin yhteydessä klo 13:45-15:30

 

Ekologisen selkärepun arvuuttelukilpailu Helsingin kaupungin ympäristökeskuksessa

Helsingin kaupungin ympäristökeskus viettää nuukuusviikkoa järjestämällä selkäreppukisan sekä parantamalla henkilöstön jätetietoisuutta mm. viraston ekotukihenkilöiden tekemällä jätekatselmuksella. Katselmoinnin tuloksena palkitaan viraston parhaiten jätteitä lajitteleva ja jätteiden syntyä ehkäisevä yksikkö. Viraston asiakaspalvelutiloissa olevaan kulutuselektroniikka-aiheiseen ekologisen selkärepun arvuutteluun voivat osallistua myös kaupunkilaiset. Asiakaspalvelutiloissa on samaan aikaan esillä tietoa haja-asutusalueen jätevesien käsittelystä.
Paikka: Helsingin kaupungin ympäristökeskuksen asiakaspalvelutilat, Helsinginkatu 24, 1. krs. www.hel.fi/ymk ma-pe klo 8.15-16

 

HÄMEENLINNA:

 

Turhake-näyttely käsittelee kulutuksen monia kasvoja

Toisen hyödyke voi olla toisen turhake! Hämeenlinnan kaupungin historiallisen museon Turhake-näyttelyssä käsitellään kulutuskulttuuria ja luonnonsuojelua.

Nuukuusviikon alkajaisiksi 20.4.2009 avataan historiallisella museolla näyttely turhakkeista. Turhake on, nimensä mukaisesti, tarpeeton tai turha esine. Vuodesta 2000 lähtien on Suomen Luonto-lehti valinnut vuosittain yleisön ehdotusten joukosta Vuoden Turhakkeen. Satojen ehdotusten joukosta on Turhakkeeksi tähän mennessä valittu lehtipuhallin, vaipankätkijä, ulkomainen pullovesi, hampurilaisaterian kylkiäinen, juotava jogurtti, kaupunkimaasturi, kahdet puhelinluettelot, mönkijä sekä pantiton pullo, joka sai tämän kyseenalaisen kunnian vuonna 2008.

Historiallisen museon Turhake-näyttely tarjoaa erilaisia näkökulmia esinekulttuuriin. Ympäristönäkökulman lisäksi tuodaan esille kuluttamisen ja kulutustavaroiden historiaa sekä pohditaan kulutusesineiden roolia nykypäivän kulttuuriperinnön tallettamisessa. Tuomalla museoon, asettamalla esille ja irrottamalla arkiset nykyajan esineet normaalista käytöstä pyritään yleisössä herättämään ajatuksia esineiden ja kulutuksen roolista myös omassa elämässä. Toisen hyödyllisinä pitämät tuotteet voivat toisesta näkökulmasta olla täysin hyödyttömiä. Turhien tavaroitten ostamatta jättäminen on myös paras mahdollinen ekoteko, jolla voidaan ehkäistä jätteen syntymistä ja torjua kasvihuoneilmiötä.

Näyttelyssä on nähtävillä vanhoja Suomi-Filmin valistuselokuvia kuluttamisesta sekä Kelaa vähän / Reel Time –projektien nuorten tekemiä ympäristöaiheisia lyhytelokuvia.

Yleisö pääsee äänestämään näyttelyn esineistä omaa lempiturhakettaan. Näyttelyn päätyttyä vastaajien kesken arvotaan Suomen luonnonsuojeluliiton tarjoamia luontoaiheisia palkintoja.

Lisätietoja antaa tutkija Juha Vitikainen, Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo, puhelin (03) 621 2842 ja sähköposti juha.vitikainen(at)hameenlinna.fi tai Tarja Heikkonen, Suomen luonnonsuojeluliiton hallituksen jäsen, puhelin 020 7703409 ja sähköposti tarja.heikkonen(at)suomi24.fi.

Turhake 20.4.-30.8.2009
Hämeenlinnan kaupungin historiallinen museo
Kustaa III:n katu 8, 13100 Hämeenlinna
www.hameenlinna.fi/historiallinenmuseo
Museo avoinna ma-su klo 11-17
Pääsymaksut 4,00 €, alle 18-vuotiaat ilmaiseksi

 

JYVÄSKYLÄ:

 

Nuukuusviikon näyttely Jyväskylän kaupunginkirjastossa 20. – 26.4.2009

Tänä vuonna Nuukuusviikon aiheena on kulutuselektroniikka. Mitkä ovat sinun kännykkäsi tai taulutelevisiosi todelliset kustannukset? Tarvitsisimme neljän maapallon varat, jos kaikki kuluttaisivat kuin me suomalaiset. Jossain tulee siis raja vastaan ja pitää pohtia, voisimmeko tyytyä vähempään?

Näyttely tarjoaa tietoa kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista ja raaka-aineita louhivien kaivostyöläisten oloista. Näyttelyn puitteissa järjestetään myös Ekologinen selkäreppu –kilpailu, jossa voi arvioida meille tuttujen tuotteiden, mm. tietokoneen ympäristökuormitusta. Lisäksi paikan päällä voi tehdä omaa kulutustaan koskevan hyvän lupauksen ja liittää sen osaksi yhteistä isoa lupauspuuta.

Näyttelyyn on vapaa pääsy. Paikka: Jyväskylän kaupunginkirjasto, 2. kerros.

 

KAJAANI:

 

Elektroniikan elinkaaripolku Kajaanin kaupunginkirjastossa 20.4.-8.5.

Nuukuusviikolla Kajaanin kaupunginkirjaston aikuisten osastolla tutustutaan elektroniikan elinkaaripolkuun. Se laittaa meidät ajattelemaan kulutuselektroniikan tarpeellisuutta ja sitä, millaiset vaikutukset sillä on ympäristöön ja ihmisiin elinkaarensa eri vaiheissa. Miten minä voin vaikuttaa?

Kajaanin kaupunginkirjasto, Kauppakatu 35. Avoinna ma-pe klo 10-20, la klo 10-15. http://www.kajaani.fi/kirjasto

 

LOHJA:

Nuukuusviikon tapahtumia Lohjalla 20 – 26.4.

Kirjastoissa tietoa kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista
Pääkirjastossa (Karstuntie 3) ala-aulassa ekotekopuu. Asiakkaat voivat kirjoittaa lehtiin toteuttamiaan tai suunnitelmissa olevia ekotekoja ja kiinnittää ne puuhun. Niin puu alkaa vihertää viikon aikana.

Kierrätyskeskuksessa (Sairaalatie 4)

  • Koko viikon aukioloaikoina esillä Raija Leinosen ”Hyödytön hyödylliseksi” -näyttely.
  • Keskiviikkona 22.4. klo 10 - 14 Rosk'n Rollin jäteneuvoja päivystää Lohjan kierrätyskeskuksessa. Hae vinkkejä vähäjätteiseen elämään ja parhaat lajitteluniksit.
  • Lauantaina 25.4. klo 9 - 14 näytteillä Lohjan Marttojen kahvipusseista valmistamia tuotteita ja nuorisotyöpajan kierrätystuotteita. Lapsille nukketeatteria ja trubaduuriesityksiä. Tietoa kulutuselektroniikan ympäristövaikutuksista ja kierrätyksestä. Lohjan Työttömät ry pitää puffettia ja myy puutyöverstaan tuotteita.

Lisätietoja: Marja-Leena Nikander, p. 044-284 6550, Merja Mäkinen, p. 050-572 5909, Hannele Ilomäki-Piirilä, p. 050 592 4950, Pekka Ruoste, p. 019-369 4368 (kierrätyskeskus)

Nuukuusviikkoa järjestävät: Lohjan kaupungin nuorisotyöpaja ja kierrätyskeskus, Lohjan Seudun Työttömät, Lohjan Martat, Rosk´n Roll ja Lohjan Seudun Ympäristöyhdistys

 

RIIHIMÄKI:

 

Nuukuusviikon näyttely Riihimäen kaupungin kierrätyskeskuksessa 20.–26.4.2009

Myymälässä on nuukuusviikon ajan esillä tietoa elektroniikan valmistamisesta aiheutuvista ympäristövaikutuksista ja kierrätysmahdollisuuksista. Kierrätyskeskuksessa kävijä voi myös osallistua ekologinen selkäreppu -kilpailuun ja voittaa kierrätysmateriaaleista valmistetun repun.

Riihimäen kaupungin kierrätyskeskus
Kylänraitti 7
avoinna ti, to, pe 10–17, ke 10–18, la 10–13
puh. 040 330 4170 tai 040 330 4169

Nuukuusviikon näyttelyn järjestää Riihimäen kaupungin ympäristönsuojeluyksikkö.

 

SAARIJÄRVI:

 

21.4. klo 18.30 Pub Green Door

Ekoihmisen arkipäivä – Marketta Horn kertoo matkastaan Aasiaan ja Australiaan sekä kirjastaan ”4 dollarin päivä”. Kirjaa myynnissä messuhintaan 25 €.
Kirjankierrätyspöytä – tuo kirjasi kiertoon, ota tilalle uusi. Kahvia ja piirasta tarjolla, vapaaehtoinen maksu.

23.4. klo 16 – 17.30 Kirjasto

Kasviskeittotarjoilua heinälaatikosta. Nuukuusviikon julistenäyttely nähtävillä kirjastolla koko viikon ajan.

23.4. klo 17.30 Kirjaston parvi

A Crude Awakening -elokuvan esitys. Kesto 90 min. Mitä tapahtuu, kun öljy loppuu?

 

Nuukuusviikon tapahtumat järjestävät: Saarijärven Seudun Luonnonystävät ry ja Saarijärven Vihreät ry

 

TAMPERE:

 

Tampereen Napapiirin kestovaippatapahtuma 23.4. klo 10-12

Nuukuusviikolla lapsiperheyhdistys Tampereen Napapiiri ry esittelee torstaina 23.4. perhekahvilassa klo 10-12 kestovaippoja ja antaa vinkkejä vaippojen ompelemisesta.

Kellaritilamme ovat Sampolan takana osoitteessa Kaalamonaukio 2. www.tampereennapapiiri.fi p. 0440934546

Nuukuusviikon ekoteko – EKOKASSI

Nuukuusviikon kunniaksi Raija Alakerttulan ekokassit ja niiden tarinat ovat esillä ympäristötietokeskus Moreeniassa. Esillä on 51 erilaista kassia.
Ekokassit ovat kaiken kansan ihmeteltävänä 20.4. - 14.5.2009 ympäristötietokeskus Moreenian 3. kerroksen näyttelytilassa. Moreenia on auki yleisölle tiistaisin klo 10.00 – 15.00 sekä keskiviikkoisin ja torstaisin klo 10.00 – 18.00. Ryhmät varauksesta. Käynti Moreeniaan Patosillan kautta.
Lisätietoja: 03 56 56 56 55 Terttu Viteli ja Tiina Hakala, Moreenian ympäristöneuvojat

 

TURKU:

 

Näyttely OSTAMISESTA JA KULUTTAMISESTA 20.-29.4. Valoniassa

Näyttelystä löydät asiaa kuluttamisesta, teemoina viihde-elektroniikka sekä ruoka ja sen ilmastovaikutukset. Saat vinkkejä kotiin, kauppaan ja keittiöön. Näyttelyssä julkaistaan parhaat työt varsinaissuomalaisten peruskoulujen ja lukioiden Kelaa mainoksia! –vastamainoskilpailusta. Tule tutustumaan nuorten näkemyksiin kuluttamisesta ja mainonnasta!
Näyttely on avoinna ma, ti, to ja pe klo 12-17, ke klo 14-18 ja su klo 10-15
Ryhmiä pyydetään ilmoittautumaan erikseen, Liisa Harjula, 2623 177, liisa.harjul(at)valonia.fi

RETKELLÄ OSTOSPARATIISISSA? – Kulutusvalinnat ja ilmastonmuutos 21.4. klo 16.30-18.30 Valoniassa.

Koko perheen tilaisuudessa kuullaan ympäristömerkeistä, tuotteiden ekologisista selkärepuista sekä erilaisista pakkauksista. Tarjolla on vinkkejä mm. huonekalujen, vaatteiden ja korujen ekologisempaan hankintaan. Lisäksi paikalla on Reilun kaupan kahvio, kestovaippojen ja kantoliinojen esittelyä sekä lapsille askartelupiste!
Järj.: Valonia ja Mammakeidas ry. Lisätietoja: Paula Väisänen, 044 9075 986, paula.vaisanen(at)valonia.fi

Avoimet ovet LINNAN PAJALLA 25.4.2009 klo 12-16 (Saippua Center, Artturinkatu 2)

Kelaa! -hanke järjestää tutustumispäivän tuunauksesta ja omin käsin tekemisestä kiinnostuneille. Päivän aikana pajalla asiantuntijoita, työnäytöksiä, tehtyjä töitä ja kahvitarjoilu, tule tutustumaan! Linnan Pajalta löytyy työkalut ja laitteet metalli- ja puutöiden tekemiseen sekä lajissaan harvinainen maalauspaja. Paikalla on aina henkilökuntaa ohjaamassa koneiden ja laitteiden käytössä. Linnan Pajalta voi myös tilata erilaisia töitä tai työvaiheita. www.linnanpaja.fi

KESTOVAIPPAHULINAT 26.4. klo 10-15 Vanhalla Raatihuoneella (Vanha Suurtori)

Mukana on mm. kestovaippa- ja vaatemyyjiä, kestovaippakirpputori, kestovaippa- ja kantoliinaopastusta. Paikalla myös Marttojen kahvio sekä TSJ:n ekoaiheinen nukketeatteri ja lajitteluleikki.
Järj. Valonia ja Kestovaippayhdistys. (Ilmoittautuminen kirpputorille 22.4. mennessä Saara Rantala, 044 9979 643, vaippalainaamo-turku(at)kestovaippayhdistys.fi)

Nuukuusviikkoa vietetään Valoniassa osana Kelaa! Kestävä kulutus ja elämänlaatu –hanketta.
Lisätietoja hankkeesta ja tapahtumista löydät osoitteesta www.kelaahanke.fi