Asuminen
Asuminen kuluttaa vuodessa keskimäärin 11 tonnia kiinteitä luonnonvaroja per suomalainen. Tästä noin puolet kuluu talon ja pihan rakentamiseen ja puolet energiaan ja vedenkäyttöön. Keskivertosuomalaisen asuinpaikka on taajamassa sijaitseva kerrostalo, joka lämpiää kaukolämmöllä. Asuinneliöitä on 38 henkilöä kohden.
Pinta-alalla on suuri merkitys asumisen luonnonvarojen kulutukseen. Asuinneliöt ovat rakennusvaiheessa kuluttaneet luonnonvaroja, mutta myös niiden ylläpitäminen ja lämmittäminen kartuttaa ekologisen selkärepun painoa. Selkäreppu kevenee tehokkaimmin, kun vähentää asuinneliöitä.
Asuinneliöiden lämpötilaa kannattaa säädellä, sillä jo yhden asteen lasku säästää viisi prosenttia lämmitysenergiaa. Huonelämpötilaksi 20-22 astetta on riittävä ja makuuhuoneessa lämpötila voi olla tämänkin alapuolella. Kerrostaloasujien kannattaa tarkkailla myös rappukäytävien lämpötilaa ja valojen palamista. Rappukäytävät hohkaavat usein tarpeettoman lämpiminä ja valot voivat olla päällä yötä päivää. Turha energiankulutus on haitaksi sekä ympäristölle että kukkarolle. Sähkönkulutuksen ekologista selkäreppua pystyy pienentämään vaihtamalla ekosähköön. Vähiten luonnonvaroja kuluttaa tuulisähkö. Lämpimällä vedellä lotraamista kannattaa myös tarkkailla, niin energiaa ja luonnonvaroja säästyy.
Vinkkejä kepeämpään asumiseen:
- Sähkön vaihtaminen tuulivoimalla tuotettuun ekosähköön säästää vuodessa keskimäärin noin 900 kiloa kiinteitä luonnonvaroja.
- Huonelämpötilan laskeminen kahdella asteella säästää vuodessa kolmiossa 400 kiloa luonnonvaroja. Jos tämän lisäksi muuttaa vielä pienempään asuntoon siten, että asuinneliöt henkilöä kohden vähenevät 38sta 25een, kertyy lämmityksestä säästöä noin 900 kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja vuodessa.
- Öljylämmityksen vaihtaminen pellettilämmitykseen säästää 100 neliön asunnossa yli 900 kiloa luonnonvaroja vuodessa.
- Jos suunnittelet asunnonvaihtoa, valitse pienempi. Yksi neliömetri vähemmän asuintilaa säästää vuodessa lähes 70 kiloa luonnonvaroja.
- Jos suunnitteilla on keittiöremontti, kannattaa kaapeiksi valita kokopuiset keittiökalusteet lastulevyisten sijaan. Luonnonvaroja säästyy tällöin noin 460 kg keittiötä kohden, kun kokopuisten kalusteiden ikä on 50 vuotta ja lastulevyisten 20 vuotta.
- Vähentämällä lämpimän veden kulutusta kaksikymmentä prosenttia eli 14 litraa vuorokaudessa säästää vuodessa 200 kiloa uusiutumattomia luonnonvaroja.
Lisätietoja energiankulutuksesta: Motiva
Lisätietoa vihreästä sähköstä: Norppaenergia