Kodin tavarat
Tavarameri symboloi usein länsimaisen kulutuksen suuruutta, mutta se ei kerro kuitenkaan kuin osan totuudesta. Tavarat muodostavat kotitalouksien luonnonvarojen kulutuksesta noin kymmenen prosenttia, ja niiden ekologinen selkäreppu on noin 3 tonnia vuodessa. Tavaravalikoima riippuu vahvasti kotitalouden kiinnostuksen kohteista ja luonteesta: toiset hamstraavat kaiken, toisilla tavara on nopeassa kierrossa.
Sähkö- ja elektroniikkalaitteilla on suurin osuus keskivertosuomalaisen tavaroiden luonnonvarojen kulutuksesta. Laitteiden valmistamisessa tarvitaan paljon erilaisia metalleja ja jalometalleja, joiden louhiminen on materiaali-intensiivistä. Metallien lisäksi elektroniikkalaitteiden suuret MIPS-luvut johtuvat sähkönkulutuksesta. Aina kun laitetta halutaan käyttää, se tarvitsee sähköä ja kuluttaa samalla luonnonvaroja. Moni elektroniikkalaite kuluttaa sähköä myös standby-tilassa, ja laitteen elinkaaren aikana lepotilan sähkönkulutus saattaa nousta suuremmaksi kuin aktiiviajan sähkönkulutus. Sammuta siis laitteista virta kokonaan, kun ne eivät ole käytössä. Vaikka sähkölaitteiden käyttö keskimäärin kuluttaa enemmän luonnonvaroja kuin laitteiden valmistus, elektroniikkalaitteiden valmistus kuormittaa ympäristöä käyttöä enemmän. Esimerkiksi tietokonetta ja kännykkää kannattaa käyttää mahdollisimman pitkään, mikä tulee ottaa huomioon jo laitetta ostettaessa.
Yleisesti ottaen kodin tavaroissa kannattaa suosia ajatonta, laadukasta, ja mahdollisuuksien mukaan jo käytettyä. Hankintavaiheessa on syytä miettiä tuotteen korjaamismahdollisuuksia. Parasta on kuitenkin harkita tarkkaan, tarvitseeko tavaraa vai ei. Mitä enemmän tavaraa, sitä enemmän tilaa sen säilyttämiseen tarvitaan.
Vinkkejä kepeämpiin tavaroihin:
- Kestovaippojen käyttäminen kertakäyttöisten sijaan säästää yli 700 kiloa luonnonvaroja vuodessa.
- Huonekalujen entisöinti on ekologisesti kannattavaa. Sohvan entisöinnillä säätää noin 400 kiloa luonnonvaroja, nojatuolin kohdalla noin 300 kiloa, sekä pöydän ja tuolin osalta noin 150 kiloa huonekalua kohden.
- Jalometallien ja timanttien louhiminen kuluttaa paljon luonnonvaroja. Sen sijaan, että antaisit lahjaksi kulta- tai timanttisormuksen, kannattaa lahjansaaja viedä hotellilomalle viikonlopuksi. Luonnonvaroja säästyy tällöin noin 2000 kiloa.
- Jos käytät harvoin juhlapukua, lainaa se kaverilta uuden ostamisen sijaan. Luonnonvaroja säästyy noin kymmenen kiloa.
- Laskut voi nykyään tilata sähköisenä. Jos saamatta jää kymmenen A4-kokoista laskua ja kirjekuorta, säästää noin kilon luonnonvaroja.
- Musiikkitiedostojen lataaminen internetistä tai levyjen lainaaminen kirjastosta säästää noin kilon luonnonvaroja verrattuna uuden CD:n ostamiseen levykaupasta.
- Keittiössä käsien kuivaaminen talouspaperin sijaan pyyhkeeseen säästää viikossa noin puoli kiloa luonnonvaroja.
- Ylijäämäruokien säilöminen folion sijasta muovikelmuun säästää hieman yli kaksi kiloa luonnonvaroja foliorullaa kohden. Parasta on kuitenkin käyttää vanhoja pusseja kuten leipäpusseja.
Lisätietoja: Kierrätyskeskus