Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Materiaaleja Vinkkejä Vapaa-aika ja matkailu
Tehdyt toimenpiteet

Vapaa-aika ja matkailu

Viimeisin muutos torstai 19. helmikuuta 2009, 15.16

Keskivertosuomalaisella on 6,5 tuntia vapaa-aikaa vuorokaudessa, josta kolme tuntia kuluu television katseluun. Lähes jokainen kuuntelee vapaa-ajallaan myös musiikkia ja radiota. Suomalaisten lomamatkoista lähes seitsemänkymmentä prosenttia suuntautuu yksityisille mökeille tai muihin majoituskohteisiin kotimaassa. Suosituinta on kuitenkin kyläillä ystävien ja sukulaisten luona.

Tavallisimpien harrastusten luonnonvarojen kulutuksesta suurimman osan aiheuttaa matkustaminen harrastuspaikkaan. Jos harrastuksiin kuljetaan henkilöautolla, on liikenteen taakka suurempi kuin linja-autolla mentäessä. Keskivertomatkalla henkilöautoilu kuluttaa noin 20 kiloa luonnonvaroja, linja-auto viisi kiloa. Jos haluaa pitää harrastustensa luonnonvarojen kulutuksen alhaisena, kannattaa niihin kulkea jalan, pyörällä tai julkisilla. Kimppakyytikin keventää henkilöautoilun taakkaa. Itse harrastuksen luonnonvarojen kulutuksella on merkitystä silloin, kun lajina on esimerkiksi moottoriurheilu. Harrastuksen ekologisen selkärepun painavuutta lisää myös, jos harrastukseen tarvitaan paljon jäähdytettyä tai lämmitettyä tilaa. Tunti uintia uimahallissa kuluttaa luonnonvaroja 11 kiloa, kuntosalilla käynti 6 kiloa, soittotunti 4 kiloa ja lenkkeily kuntoradalla noin kilon. Henkilöautolla esimerkiksi kuntosalille 15 kilometrin matkan kulkeminen lisää harrastuksen luonnonvarojen kulutusta kolminkertaiseksi eli 26 kiloon.

Vapaa-aikaa on erityisen paljon lomalaisella. Lomailun luonnonvarojen kulutus riippuu siitä, kuinka kauas ja kuinka nopeasti matkustetaan. Suomalaisten liikenteen luonnonvarojen kulutuksesta noin puolet muodostuu matkailusta. Edestakainen lento Thaimaahan kuluttaa tuhat kiloa luonnonvaroja, Tallinnaan pääsee pika-aluksella 190 kilon ekologisella selkärepulla ja matkustaja-autolautalla 30 vastaavasti kilon repulla. Pyöräretkeily lähiseudulla vie vain murto-osan näistä.

Yhdellä kaukomatkalla vuodessa voi helposti tuplata vuosittaisen liikennesuoritteensa. Keskivertosuomalaiselle kertyy vuodessa hieman yli 11 000 henkilöautokilometriä ja kaikkiaan vuodessa hieman yli 15 000 kilometriä liikennesuoritetta, mikä vastaa edestakaista Thaimaan lentoa. Lisäksi kaukomatkat tehdään usein lentämällä, mikä on ilmaston kannalta haitallisin liikkumismuoto.

Suomalaiselle mökkeily on lähes pyhä asia: mökillä koetaan luonnon läheisyys ja sinne mennään nauttimaan luonnon rauhasta. Viattomalta tuntuvan vapaa-ajan vieton luonnonvarojen kulutus voi kuitenkin olla melkoista. Vertailtaessa perinteisen 30 neliömetrin mökin luonnonvarojen kulutusta uuden trendin mukaiseen 140 neliön omakotitaloon, huomataan eron olevan merkittävä. Tasokas "luksusmökki" kuluttaa vuoden aikana lähes yhdeksän tonnia luonnonvaroja, kun vaatimaton mökki kuluttaa vajaat neljä tonnia luonnonvaroja vuodessa. Hyvin varustellussa vapaa-ajan asunnossa energiankulutus nousee sähkölaitteiden lisääntymisen myötä, ja asuntoa joudutaan lämmittämään ympäri vuoden. Myös sillä on merkitystä, kuinka mökille kuljetaan. Keskimäärin edestakainen mökkimatka on Suomessa 214 km. Mökille ajaminen henkilöautolla kuluttaa jopa viisi kertaa enemmän luonnonvaroja kuin bussilla kulkeminen. Mökit ovat kuitenkin usein paikoissa, joihin ei helposti pääse julkisilla kulkuneuvoilla.


Vinkkejä kepeämpään harrastamiseen ja matkailuun:

  • Ulkoilu kevyen liikenteen väylillä säästää noin 5 kiloa luonnonvaroja harrastetuntia kohden kuntosalilla treenaamiseen verrattuna. Tunnin lenkillä kevyen liikenteen väylällä kuluu luonnonvaroja kilon verran, kuntosalilla kuusi kiloa.
  • Luonnonvesissä uiminen säästää noin 11 kiloa luonnonvaroja uimahallissa uimiseen verrattuna. Uimahallissa tunnin verran uiminen kuluttaa luonnonvaroja noin 11 kiloa, luonnonvesissä pulikointi ei kasvata ekologista selkäreppua ollenkaan.
  • Lomalle lähtiessä kodin ei tarvitse olla täydessä valmiudessa. Lomaviikoksi lehtitilauksen katkaiseminen, elektroniikkalaitteiden sammuttaminen ja huonelämpötilan laskeminen kahdella asteella säästävät noin 16 kiloa luonnonvaroja viikossa. Lattialämmitykset kannattaa myös tarkistaa ja pienentää. Sähköinen kylpyhuoneen lattialämmitys syö viikossa noin 50 kiloa luonnonvaroja.
  • Valitsemalla kaukomatkan sijaan Euroopan sisäisen lennon säästyy luonnonvaroja yli 500 kiloa matkaa kohden. Kannattaa myös miettiä, voisiko lomallansa viipyä pidempään ja matkustaa vastaavasti harvemmin.
  • Viikonmittainen pyörämatka kuluttaa luonnonvaroja 70 kg, kun etenemisvauhti on 50 km päivässä. Viikon automatkalla luonnonvaroja kuluu noin 2400 kiloa, jos päivittäin ajetaan 250 kilometriä.
  • Tunnin kestävä sotuvene- tai kanoottiretki säästää noin 30 kiloa luonnonvaroja verrattuna tunnin ajoon moottoriveneellä.

 

Lisätietoja:

 

 

valmentaja.jpg