Omat työkalut
Olet täällä: Pääsivu Toimintaideoita Hyviä käytäntöjä
Tehdyt toimenpiteet

Hyviä käytäntöjä

Viimeisin muutos torstai 07. huhtikuuta 2011, 12.53

Toteuta sellaisenaan, sovella tai kehittele ideoita eteenpäin!


Alueellinen leiriyhteistyö

Helsingin Mellunmäessä alueen toimijat kokosivat voimat järjestääkseen maksuttomia ja ympäristövastuullisia päiväleirejä alueen lapsille. Ohjelmassa painotettiin lähiympäristöön tutustumista ja monikulttuurisuutta. Leireillä testattiin myös Lennu Liito-orava ja kesäinen kaupunkiseikkailu -materiaalia. Syömässä käytiin leikkipuisto Mellunmäen kesäruokailussa. Laajan alueellisen toimijajoukon yhteistyö sai alueella myönteistä huomiota. Maksuton ja mielekäs kesätoiminta oli lapsille huippujuttu.


Hiilineutraali tapahtuma

Pääkaupunkiseudun partiolaisten piirileiri Aihki vuonna 2008 toteutettiin hiilineutraalisti. Myös leirin pääteemana oli ilmastonmuutos. Leiristä aiheutuvien päästöjen minimoimiseksi lähes 4 000 partiolaista kuljetettiin paikalle junalla. Myös leirin tuottaman paperi- ja muun jätteen määrä pyrittiin minimoimaan. Vierailupäivänä vanhemmille järjestettiin yhteiskuljetuksia bussilla. Aiheutuneista päästöistä maksettiin komepensaatiomaksu, jolla osallistuttiin biomassavoimaloiden rakentamiseen Intiassa.


Kaupunkiviljely

Ympäristöjärjestö Dodo kannustaa ottamaan viljelykäyttöön sellaisia paikkoja, joita kaupunki ei hyödynnä. Hyötykasvien viljely onnistuu esimerkiksi järjestötilojen pihoilla, katoilla, parvekkeilla ja joutomailla. Neuvontaa on saatavilla aiheeseen erikoistuneilta yhdistyksiltä, kuten Hyötykasviyhdistykseltä tai Martoilta. Kaupunkiviljely lisää yhteisöllisyyttä ja mahdollisuutta vaikuttaa omaan asuinalueeseen. Kaupunkiviljely pienentää ruokakustannuksia ja luo mahdollisuuksia tutustua alueen asukkaisiin ja toimia yhdessä heidän kanssaan.

 

Kestävä kehitys asukastilassa

Helsinkiläisessä Asukastalo Ankkurissa kaikki tietävät, miten lajittelu toimii ja että kahvit juodaan kestokupeista. Asukkailta ja kaupungilta on saatu lahjoituksina vanhoja astioita, huonekaluja ja muita tavaroita. Kaikessa kurssitoiminnassa on mietitty myös kestävän kehityksen näkökulmaa. Ompelukerhossa ommellaan kierrätysmateriaaleista ja kirpputoreja järjestetään säännöllisesti. Kirpputorilta yli jäänyt tavara toimitetaan erilaisiin avustuskohteisiin. Maahanmuuttajanaisten ylläpitämässä Naapurikahvilassa keskustellaan ajankohtaisista asioista, ylläpidetään tavaranvaihtopistettä ja opitaan suomalaisuudesta ja palveluista.

 

Kestävän arjen työpajat ja kurssit

Ympäristöasioihin on helpompaa paneutua käytännönläheisen ja merkityksellisen toiminnan kautta kursseilla ja työpajoissa. Samalla luodaan edellytyksiä kohtaamisille ja yhteisöllisydelle. Teemana voi olla vaikkapa kasvisruoka kauden tuotteista, kierrätyskorujen askartelu tai polkupyörien huoltaminen ja tuunaaminen. Vain mielikuvitus on rajana!


Kimppakyytirinki

Helsingissä toimivan Oulunkylän kiekkokerhon kimppakyydeillä on jo pitkät perinteet. Jääkiekon pelaaminen vaatii paljon varusteita eikä tavaroita ole aina mahdollista säilyttää jäähallilla. Autokuljetus onkin silloin usein tarpeen. Yhdessä matkustaminen on hauskaa, ja kimppakyydeillä säästäteään aikaa ja rahaa sekä vähennetään kuljetuksista aiheutuvia ympäristöhaittoja. Joukkueita kehotetaan kauden alussa pitämään kokous, jossa vaihdetaan jäsenten tai heidän vanhempiensa yhteystiedot. Kartan avulla katsotaan luontevat ajoreitit ja muodostetaan noin kolmen perheen rinkejä. Kannattaa myös sopia kimppakyytien pelisäännöt: turvavyöt kiinni, myöhästymisistä ilmoitetaan, nopeusrajoituksia noudatetaan jne.

 

Liikunnan ekomerkki

Suomen Liikunta ja Urheilu myöntää tietyt kriteerit täyttäville liikunnan ja urheilun toimijoille Liikunnan Ekomerkin. Ekomerkkiä voivat hakea seurat, joukkueet ja urheilutapahtumien järjestäjät. Merkin saajilla on oikeus käyttää ekomerkkilogoa omassa viestinnässään. Lisäksi järjestöille tarjotaan tukea ja toimintamalleja ympäristötyöhön sekä Reilun pelin toimintaan, joka edistää kestävää kehitystä sosiaalisesta näkökulmasta.

 

Lähiretkeily

Lähiseudulta saattaa löytyä hienoja mutta yhteisön jäsenille vieraita kohteita. Lähiretkeilyssä ei tarvita autoa, eikä aikaa kulu turhaan matkustamiseen. Retken teemana voi olla esimerkiksi tutustuminen alueen historiaan, kulttuuritarjontaan, luontoon tai vaikkapa lähiruokaan luomutilalla.

 

Uudelleenkäytettävät käsipyyhelaput

Helsinkiläisessä ryhmäperhepäiväkoti Artussa säästetään luonnonvaroja, aikaa ja rahaa, kun käsiä kuivataan frotee- tai paperipyyhkeiden sijasta vanhoista lakanoista leikattuihin käsipyyhelappuihin. Laput pestään joka käytön jälkeen, mutta ne vievät pyykkikoneessa huomattavasti vähemmän tilaa kuin froteepyyhkeet, joten konetta pyöritetään huomattavasti harvemmin. Toisin kuin paperipyyhkeitä lakanakäsipyyhkeitä voidaan käyttää yhä uudelleen ja siten vältetään jätettä. Lakanakäsipyyhkeet on otettu käyttöön monissa suuremmissakin päiväkotiyksiköissä ja ne sopivat yhtä lailla aikuisille ja varmasti muihinkin tiloihin kuin päiväkoteihin.

 

Yhteiskäyttötavarat

Järjestö voi hankkia jäsenistönsä yhteiseen käyttöön tavaroita, joille yksittäisillä jäsenillä on vain harvoin käyttöä. Yhteisellä suunnittelulla ja päätöksenteolla saadaan selvitettyä tarpeet ja hankittua juuri niitä tavaroita, joille on eniten käyttöä. Tällaisia voivat olla esimerkiksi lautapelit, grillit ja retkeilytarvikkeet. Kannattaa myös pohtia järjestöjen välistä yhteistyötä harvemmin tarvittavien tavaroiden hankinnassa.

 

Lähde: Keke mukaan kuvioihin - Vinkkejä kestävään järjestötoimintaan (2010).

Päivitetty 7.4.2011